Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

CİHAZLAR,KULLANIM,YAZILIM => TÜM TELSİZLER'DE => Konuyu başlatan: TA5AEK - 30 Kasım 2011, 01:48:32

Başlık: CROSS ÖZELLİĞİ TAM OLARAK NE DEMEK
Gönderen: TA5AEK - 30 Kasım 2011, 01:48:32
mobil cihazlardaki cross özelliği ne işe yarıyor  cross özellikli cihazım olmadığı için tam olarak  anlamadım. cross özelliğini aktive ettiğimizde.ekran dual bant ve biz birinciden uhf veya vhf bantta konuştuğumuzda ekrandaki diğer bant uhf yada vhf buradandamı konuşmalarımız çıkış yapmaktadır. yoksa bantın birisinde konuşma varsa ekrandaki diğer banttan direk olarak biz müdahale etmeden  ses çıkışımı olmaktadır ses çıkışı derken bizim sesimiz değil telsizdeki konuşmalar diiğer banttan otomatik olarak çıkmasımıdır. yani röle gibi

73
Başlık: Ynt: CROSS ÖZELLİĞİ TAM OLARAK NE DEMEK
Gönderen: TA2T (sk) - 30 Kasım 2011, 05:19:20
Dual band cihazlarda değişik özellikler olabiliyor. Yapılan ayarlamalara göre bu özelliklerden yararlanmak mümkün. Yalnız bu özelliklerden "CROSS BAND REPEATER" özelliğinin yönetmelikler uyarınca sadece acil durum ve olağanüstü hallerde kullanılabileceğini unutmamak gerek.

1- CROSS BAND TEKRARLAYICI: Bu özellik için programlanarak yüksek bir yere konan cihazın; ayarlanan VHF frekansına gelen sinyalin, ayarlanan UHF frekansından otomatik olarak göndermesi; aynı şekilde UHF den aldığı sinyali de VHF den göndermesi demektir. Bu sistem dublekserlere ihtiyaç göstermediğinden ve çok seri bir şekilde dual band bir anten ve aküye bağlanarak hemen servise konabildiğinden olağanüstü hal ve acil durum haberleşmesinde uzun süre büyük fayda sağlayabilir. Bu sistem simpleks den simplex e çalışabileceği gibi röleden röleye de haberleşme sağlayabilir.

2- FULL DUBLEX GÖRÜŞME: Bu özelliğe sahip cihazlar telefonda olduğu gibi mandala basıp bırakmaya gerek duymadan, simplex frekanslar kullanarak VHF den gönderip UHF i dinleyerek karşı istasyonun da UHF den gönderip VHF i dinlemesi sureti ile kesintisiz görüşme yapabilirler. Göndermelerde çevre rölelerin giriş frekanslarının kullanılmaması halinde bir sorun yaşanmayacaktır. Röle giriş frekanslarından biri bir tarafta kullanılırsa, haberleşme tek taraflı olarak röleye aktarılacağından röleyi dinleyenler açısından rahatsız edici olacaktır.

3- DUAL BAND DINLEME: Bu özelliğe sahip cihazlar dinleme konumunda iken iki bandı da aynı anda cihaz hoparlöründen dinleyebilir ve kendisine yapılan bir çağrı hangi tarafta ise o banda geçerek cevap verir. Gönderme anında her iki alıcı da susacaktır.

Umarım açıklama yeterli olmuştur.

NOT: Ayrıca mobil çalışmalarda sadece VHF bandına sahip olan ve APRS frekansına ayarlayarak (144.900 MHz) kullandığınız bazı cihazlarda (TMD700 / TMD710 gibi) dinleme ve göndermede CTCSS ton özelliği kullanılarak haritada görüldüğünüzde ve simpleks konuşma alanı içerisindeyseniz APRS frekansından ayrılmadan, size yapılan sesli çağrıları da duyabilir ve cevaplayabilirsiniz. Bu da bazı cihazlardaki özelliklerden biridir.

A.Tahir DENGİZ, TA2T
TAMSAT - ANKARA
Başlık: Ynt: CROSS ÖZELLİĞİ TAM OLARAK NE DEMEK
Gönderen: TB5BEI - 30 Kasım 2011, 18:49:48
Konu hakkında benimde merak ettiklerim vardı ve bu vesile ile bende öğrenmiş oldum.
Konunun açılması ve cevaplanması adına sizlere teşekkür ediyorum.

73
Başlık: Ynt: CROSS ÖZELLİĞİ TAM OLARAK NE DEMEK
Gönderen: TB2BBK - 01 Aralık 2011, 01:45:38
Tahir hocam aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ediyorum.  bu cros meselesini cihazında bu özellik olanlar el cihazıyla sabitteki cihazına bağlanmak maksadı ile kullanıyor sakınca yok ama  bir simplex frekansın herhangi bir repeter croslanması her nekadar amaktörlük adına iyi bir şey olsada bu tip calışma için BTK dan izin alınması gerekiyor. istanbuldaki bazı sıplex frekanslar bazı muhtelif röle lere croslanmakta bunun böyle olmaması gerekmektedir. simplex te uzun görüşme yapanların seslerinin rölelerden uzun süreli dinlenmesi hoş karşılanmıyor siplexte görüşen adamın haberi bile yok cros yapıldığından bu calışmayı kim niçin? ne ? amaçla yapıyor, bununla ilgili bazı sıkıntılar yaşıyoruz. simplexi röleye kimsenin bilgisi olmadan ve BTK dan izin alınmadan yapılmaması gerekmekte acaba doğrumu biliyorum. bu vesile ile buradan bende bir amatör olarak amacı belli olmayan ve kimsenin bilgisi olmadan simplexlerin birileri tarafından (kiminde crosladığı belli değil) croslamasını hoş karşılamıyorum.