Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
TELSİZ FORUM İLK ADIM => SOHBET,SIKINTIM VAR,KIZGINIM => Konuyu başlatan: TA8AKS - 26 Kasım 2011, 21:01:49
-
Arkadaşlar bu Q kodlarını amatörler gerçekten kullanıyor mu? Ve ne şekilde kullanıyorlar?
-
http://www.radyoamatorleri.com/index.php/page,sayfa_qkodlar008.html (http://www.radyoamatorleri.com/index.php/page,sayfa_qkodlar008.html)
-
teşekürler.
-
Hocam bir kaç sorum daha olacaktı ama umarım sizi yormuyorumdur.
Bu frekans tablosundaki metreler, örneğin 20 m amatör bandı -> 14.000 – 14.350 şeklinde belirtilmiş. Burada ki 20 metre neyi ifade ediyor?
Telsiz alırken UHF mi VHF mi almalıyız? Amatörler hangisini kullanıyor? Yoksa her ikisini de mi kullanıyor?
-
20m amatör bandı deyince 14.000- 14.350 khz in dalga boyudur.Telsiz alırken belge sınıfınızın izin verdiği frekanslarda çalışan telsizlerden seçebilirsiniz. mesela C sınıfı belgeniz var ise 2m-70 cm yani amatör banda ayrılan vhf-uhf frekanslarda ve max 5w güç ile çıkış yapabilirsiniz bu da sadece el cihazı kullanabilmeniz demek oluyor fatih bey.
-
Yani 20 metre derken çekim alanı mı 20 metre oluyor? 20 metrelik bir dairede mi görüşme yapılabiliyor? Ben sınava girecem büyük ihtimal A veya B belgesi alacam. Ona göre bir telsiz arıyorum. Esasen ben dağcılık ve arama kurtarma amaçlı kullanacağım telsizi.
-
20 metre derken çekim alanı değil, kullandığınız frekansın tam dalga boyudur. sınava hazırlanırken zaten hesabını öğreneceksiniz. önce belgenizi alın,cihaz almayı sonra düşünün bence daha iyi olacaktır.Belgenizi aldığınızda ustalarımız cihaz seçiminde yardımcı olacaklardır.73
-
Valla şu an sınava hazırlanıyorum fakat daha öyle bir hesaba denk gelmedim. Ulusal ve işletmeye çalışıyorum zaten. Teknik kısmı beni aşar gibi. Teknikte sadece soru bankasındaki sorulara bakacam biraz.
-
A veya B sınıfı belge almak istiyorsanız iyi hazırlanmanız lazım. çalışın, araştırın ve başarın..
-
İlginize teşekürler hocam. Yönetmelik ve kanunlara çalıştım ulusal cepte. Ama işletmede sadece soru bankasındaki sorulara bakıyorum. Morsa çalıştım fonetiğe çalıştım. bölge kodlarına çalıştım. Q kodları ve bazı kısaltmalar olarak sadece soru bankasındakilere bakıyorum.
-
soru bankasına çalışın şimdilik yeter
saygılar
-
Soruları ezberleyin yeter zaten, ehliyet akmayanı dövüyorlar....Bende amatör balıkçılık sınavına gireceğim, belki yardımı dokunur.
Not: 20 M denmesi 14.000 Mhz, radyo dalgasının dalga boyudur. Dalga boyu kısaldıkça frekans yükselir. Frekansın yükselmesiyle taşıyabileceği enerji artar. Kısaca mikrodalga fırın 2450 Mhz de çalışır. 800 W full güç verdiğinizde yemeği pişirirsiniz. Ama 14 Mhz (20 metre) bandında 800 W güç verseniz pişmessiniz.
Ayrıca internette biraz araştırınca (hani amatörüz ya araştırmak bizim işimiz!!!!) aşağıdaki açıklamayı buluyorsunuz. Gerçi bas konuş amatörler bu bilgileri okumayabilir.
Dalga Boyu ve Frekansların Dalga Boyu Hesaplamaları
Bir dalganın zaman ekseninin aynı anında aynı fazda hareket edein iki noktası arasındaki uzaklık dalga boyu olarak ifade edilir ve sembolü λ ‘dır
Bir örnekle açıklayalım; bir kaynaktan 1 sn’de 1000 adet dalga çıktığını ( ki bu dalganın frekansı 1000 Hz’tir) ve bu dalgaların her birinin boyunun da 1 birim olduğunu düşünürsek, bu dalganın hızı 10001’dir. Eğer dalga boyu λ , sesin frekansını f ve ses hızını V olarak belirtirsek formülümüz
λ = V / f olacaktır.
Örneğimizdeki değerleri formüle dökecek olursak;
λ = V / f
λ = 340 / 1000
λ = 34 cm (0,34 m)
-
Hocam öfkenizi anlıyorum. Ben ehliyet sınavına girdiğimde araba nasıl çalıştırılır onu dahi bilmiyordum. sınavı kazandım ehliyeti aldım zamanla bırakın sağlam arabayı çalıştırmayı araba bozulduğunda dahi çalıştırabiliyorum. Ehliyet aslında ben bu işi biliyorumdan ziyade ben bu işe başlıyorum demektir. Bu telsiz sınavının da aynı olduğunu düşünüyorum. Telsiz belgesinin de ilk etapta ben bu işe başlıyorum demek olduğunu düşünüyorum. Keşke izin verseler de önce kullanıp sonra belgeyi alsak. Ama bu da suistimallerin olması demek. Yardımlarınızla sabrınızla öğreneceğiz inşallah. Teşekürler emekleriniz için. Bu arada ben kahramanmaraş dağcılık arama kurtarma ve telsiz amatörleri derneği üyesiyim. Hani alalım bulunsun mantığıyla almıyorum belgeyi. Bu zaten büyük saygısızlık olurdu siz amatör telsizcilere.
-
Fatih kardeşim,
Öfke yok, öncelikle onu belirteyim. Bu bir hobidir, kimseyi zorlayamassın, isteyen istediği gibi belge almakta, konuşmakta konuşmamakta özgürdür. Bu anlamda bir sıkıntı yok, aynı zamansa güzel mesajı için teşekkür ederim. Senin tarafından doğru anlaşıldığımı hissettirdi. Sakın küçümsediğimi düşünme öyle bir şey yok.
Mesele işin diğer boyutlarında.
Belge almak, A B C ülkemiz amatör telsizciliğinde bir paye-rütbe gibi ve pek çok insan bunu böyle görüyor. Madem sınava çalışıyorsun belgelerin kullanabileceği bandlar da farklı farklı. Hayatında HF cihaz kullanmayacak adam, " ben A sınıfı oldum" artık generalim edalarında yeni amatör olmaya çalışan kişilere çok biliyormuş tarzında eğitmeye çalışmakta, 2m/70 cm (VHF/UHF) için 270 cm boyunda anten tarifi vermektedir.
Bakma burada B-C sınıfı belgeli insanlara, pek çoğu en çok bilgili sandığın A sınıfı amatörü cebinden çıkartır. Onlar sanki sınava girse A sınıfı alamayacaklarmı? belkide isyanları buna, bilerek ehliyetlerini değiştirmiyorlar.
Her zaman savundum, sınıf farkı kaldırılsın, herkes bir sınıf olsun. Değişen hiç bir şey olmayacak.
Madem konu Q kodlarından açıldı, A sınıfı amatör havada QSL'e küresel diyor. Trafikte çok büyük yanlış yapan şöföre ne derler??. Sana bu ehliyeti vereni veya ehliyetin cikletten mi çıktı? Anla artık demek istediklerimi...
Her konuda olduğu gibi bu konuda da yarım yamalak işler yürüyor. Aynı çürük yapılmış binalara sonradan yapılan güçlendirme çalışmaları gibi.....
Sınavında başarılar dilerim. Yapabileceğim veya soruların olursa mail atabilirsin. baristuncel@comu.edu.tr. Umarım bu hobiyi seversin ve bir gün maraştan çanakkaleye kısa dalgadan görüşme imkanımız olur.
73!!
Barış
Not: 73 73 tür 73 ler bizim uydurduğumuz bir şeydir.......
-
zevkle hocam ne demek. Aslında elektroniğe ne zamandır merağım vardı ama bir türlü işin içinden çıkamıyordum. Bilgisayardan yaptığım programla pc'ye bağlı ledleri yakmayı başarabildim. Ama daha ileriye gidemedim. PIC programlamak istiyordum ama devreleri kullanamadan olmuyor işte. Direnç akım diyot miyot bir türlü anlamıyordum. Hala da anlayamıyorum. Kaynak olsa çalışacam. 73:)