Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
ANTENLER,İLETİŞİM HATLARI,BALUNLAR => HF ANTENLER (HF ANTENNAS) => Konuyu başlatan: TA2AHW - 21 Ağustos 2011, 20:39:03
-
TA3ATA Turgay abinin vasıtasıyla elime geçen HF vertikal anteni toparlayıp kullanılabilir hale getirmek için çalışmalara başladım. Olurda aynı durumla karşılaşabilecek arkadaşlar için yardımcı olabileceğini düşünmem nedeniyle burada yayınlamaya karar verdim.
Aslında ilk halinden itibaren fotoğraflarını çekmem lazımdı ama açıkçası şu ana kadarda pek fazla birşey yapmış değilim.
Antenin birkaç parçası eksik olarak vaziyeti şu şekilde
(http://www.amatorbitlik.com/linkdepo/link/anten/1.jpg)
Aşağıda görmüş olduğunuz yer antenin dip kısmı üzerinde yalıtkan bir bölüm olması gerekiyor zaten büyük kısmı kırılmış durumdaydı anteni bu haliyle takmaya çalışırken tamamen kırıldı fotoğrafın altında gördüğünüz kısımda kopan parçalardan birkaçı
(http://www.amatorbitlik.com/linkdepo/link/anten/2.jpg)
alttaki kopan parçalar yeni sağlam olarak ne kullanabilirim diye düşünüyorum, bulunduğum yerde açıkçası pek parça bulunmuyor (hatta hiç bulunmuyor ) Ankara'ya geldiğimde vs buraya sağlam olarak kullanabileceğim yalıtkan bir parça arayacağım elinde olan varsa buna yakın bişey ölçülerini verebilirim inanın çok memnun kalırım
(http://www.amatorbitlik.com/linkdepo/link/anten/5.jpg)
diplikten farkedileceği üzere antenin üzerini zımparalamaya başladım. Uzun süre kullanılmış ve sanırım üzerinde birden fazla boya tabakası vardı. Birazda görsellik açısından tekrar baştan boyayarak görünüşünüde düzeltmeye çalışacağım.
Alt fotoğrafta gördüğünüzde dipliğin üzerine takılan ilk parça, alt kısımda bir kırılmnış bir bölüm var anladığım üzere daha önceden burayı düzeltmek ve sağlamlaştırmak adına başka bir parça daha eklenmiş düşünceme göre burada pek sorun olmayacaktır. Ama üzerinde antenin alta kaymaması için bulunan plastik kısım yavaş yavaş gitmeye başlamış aklıma buraya demir bir kelepçe takmak geliyor alt kısma ilk başlarda ayrı bir parça daha kaynak yaptırmayı düşünüyordum ama imkan bulamayacağım için burası dediğim gibi bir kelepçe takarak bulunduğu şekliyle bırakabilirim.
(http://www.amatorbitlik.com/linkdepo/link/anten/3.jpg)
Aşağıdaki resimde de trapların başlarını görüyorsunuz bir kısmı elektik bandı ile korumaya alınmaya çalışılmış, bulabilirsem bunlara uygun olarak plastik malzem ile kapatıp sağlamlaştıracağım. 5lik su borusu için ara konnektörler bulunuyor bunların kapakları var değişik modellerde bulabilirsem kabacası cuk diye oturacaktır ayrıca silikonla yağmurdan da koruma sağlayacağım.
(http://www.amatorbitlik.com/linkdepo/link/anten/4.jpg)
Şu an için gördüğünüz üzere zımparalama faaliyeti sürüyor, önümde bayağı bir çalışma var, umarım en son bitmiş halinide buradan yayınlayabilirim.
Yardımı geçen herkese teşekkürler
saygılarımla TA9AHS Hakan ŞEN
-
Hakan Bey,
Yazıda iki kez, anteni temizledikten sonra boyamaktan bahsetmişşin. Sana tavsiyem boyanın cinsini bilmeden RF enerjisine karşı davranışını test etmeden sakın boyama. Anten yüzlerini boyayabilecek özellikte bir boyayı buralarda bulabileceğini sanmıyorum. Tüm emeklerin boşa gitmesin.
İkinci olarak yağmura karşı korumak için silikonlamaktan bahsetmişsin. Bu hiç bir zaman tam çözüm olmayacaktır. Trapların üzerindeki silikonlar zaman içinde güneşin ultraviyole ışınlarından etkilenip çatlayacak ve içeri çubuk yüzeylerinden su sızdıracaktır. Alt yüzdeki silikonlar daha az etkilendiğinden çatlamamış olacak ve su içeride hapsolarak antenin SWR değerinin kullanılamayacak kadar değişmesine neden olacaktır. Bu çeşit antenlerde yapılması gereken işlem trapların alt taraflarına 5-6 mm çapında dren delikleri açmaktır. içeri giren su/rutubet akarak veya buharlaşarak buralardan tahliye olacaktır.
Üçüncü olarak hatırlatmak istediğim konu ilk önce antenin marka-model-tip-bant sayısı gibi özelliklerini varsa etiketinden yoksa internetten arayıp bularak tesbit etmendir. Bu şekilde eksik elemanları saptayabilir, kırık ve çatlak elemanları aslına uygun olarak onarabilir veya yeniden yapabilirsin. Bu imkanları yaratamazsan amatörler için hazı bulabileceğin trap formüllerini kullanarak boru dizilişlerini belirleyebilir ve anteni yeniden dizayn etmeyi başarabilirsin.
Bütün bu söylediklerim zor gibi görünse de başlayınca kolaylıkla yapabileceğini göreceksin. Anteni tamamlayınca yapacağın QSO ların daha bir keyifli olacağından emin ol.
Çalışmalarında başarılar dilerim.
A.Tahir DENGİZ, TA2T
"Trabzon'da Gezgin"
-
Hakan kardeşim gerekli parçaların tam olarak adını yazarsan sana karaköyden temin etmeye çalışırım.Çalışmalarında başarılar.73,,
-
Selam,bence o plastikleri parçalamadan bir saç fönü ile ısıtarak çıkart,altında tornavidalı vidaları sök'ki trap'ın içi plastik ve bobin bobin uçlarında da civata var zamanla onlarda gevşeme oluyor,onları kırmadan sıkıştır,temizle dışındakı boruyu ki hem koruyucu hem kondensatör vazifesi görür,civatalarını gerekirse yenile paslanmayan cinsinden tekrar monte et plastiğe gelince kafana göre güneş ışınlarından soğuktan sıcaktan etkilenmiyen su geçirmiyecek bir malzeme kullanabilirsin,anteni temizledikten sonra boyalama yapma bence iyi silikonlar var piyasada sürdünmü altı görünen bunlar yapışkandır ve yumuşaktır,eğer iyi sürülürse 5 ila 10 sene hiç bir şey olamaz,istediğin zaman soyabilirsin sertleşmez,naçizene benim tavsiyem,ama bu antene radial gerek ki hangi bandlarda çalışıyorsa tabi bu radialleri eğimini yapmak gerek,kolaygelsin selamlar...