-
Selamlar arkadaşlar,
O kadar para verip aldığımız cihazlarımızı dalgınlıkla yada yanlışlıkla ters bağlayarak hasarlanması olayına 2 TL 'ye alabileceğiniz bir köprü diyot ile son verebilirsiniz. Kendi yaptığım bir çok devrede kullandığım bu klasik köprü diyot sayesinde + ve - uçlarını ters bağlasanız bile cihazınıza doğru polarizasyonda akım gideceği için cihazınız her durumda çalışacaktır.
Klasik diyot mantığı ile bu korumanın nasıl işlediğini aşağıda hazırladığım şekillerdeki okları izleyerek çözebilirsiniz.
Kendi şahsi görüşüm ;
Bu kadar basit bir yöntem ile cihazlarımızın girişlerindeki ters bağlama riskini ortadan kaldırmak cihazımızda bulunan sigorta kadar önemli bir unsur.
Ayrıca çokta keyifli :) takın bir köprü diyot sonrasında kafanız rahat etsin.
Mobil cihazlar için 35-50 Amper arası bir diyot her durumda sorunsuz çalışacaktır.
[eklenti yönetici tarafından silindi]
-
Tezcan hocam çok güzel ve yararlı bir devre tasarlamışsın.ben bu yüzden özellikle başta oto radyo-Teybi olmak üzere zamanında dalgınlıkla kaç tane elektronik cihaz yaktım sayısını bilmiyorum :) .Emeğine sağlık.
-
Tezcan hocam paylaşım için teşekkürler yararlı bir bilgi yanlız cihazlarımız da 1N401 koruma diyotu var burdaki amaç ters voltajta diyotu sigorta gibi çalışmasını sağlamak burada köprü diyot yerine 1N4007 tek diyotla artı girişe ters polarite ile bağlana bilir cihaz 7 amperden fazla çekiyorsa yüksek vatlı cihazlar için diyot amperi arttırılabilir sondaki rakkamın manası 4001 1amper ,4002 2 amper ,4007 7 amper demektir. burada yine bir püf noktası vardır. diyotun arızaya geçtiğinde iki tür çalışma karakterisliği gösterir.
1. KISA DEVREYE GECER
2. AÇIK DEVREYE GEÇER
DİYOT KISA DEVREYE GEÇİNCE CİHAZA ELEKTİRİK VERİNCE VOLTAJ GERİ DÖNER POWER SUPLY IMIZI ÇIKIŞINI KISA DEVRE EDER. DİKKAT
DİYOT AÇIK DEVREYE GEÇİNCE VOLTAY CİHAZI GİRMEZ SİĞORTA ATMIŞ GÖREVİ GÖRÜR BU DURUMDA DİYOTU TEKRAR DEĞİŞTİRİRİZ
Bu konuyu gündeme getirdiğin iyi oldu bu konularda atlanıyordu herkez bundan sonra cihazlarını ters bağlantıya karşı korumuş olur. hoş ters voltaj verirseniz sadece içindeki koruma diyotu ve girişteki elektrolit kondansatör ve bazı baskılı devreki bakır yollar kalkar tamiride mümkündür canınız sıkılmasın
-
Köprü diyot araya girince yaklaşık 1,5V kaybolur. 1,5V bazen 15-20Watt çıkış gücü kaybına sebep olabilir. Güç önemli değilse problem yok.
Bu sebeple TB2BBK'nin bahsettiği usulde sigorta attırma daha çok tercih edilir.
1N400x serisinin x uzantısı amper değil volt ile ilgili. Hepsi 1Amper, 50V, 100V ... gibi voltaj değişir.
-
Sayın TA2BBK arkadaşım, 1N4000 serisi diyotların son rakamı, diyodun dayanabileceği akımı değil, dayanabileceği TERS GERİLİMİ gösterir. 1N4001 50 Volt iken 1N4007 1000 volttur. Tüm seri en fazla 1 ampere dayanır, köprü diyot olması durumunda 2 A çekebilirsiniz..
http://eng.harran.edu.tr/~nbesli/SEG/03.%20Diyotlar.pdf (http://eng.harran.edu.tr/~nbesli/SEG/03.%20Diyotlar.pdf)
Selamlar,
atila
-
1N400X SERİSİ DİYOTUN KATALOG DEĞERİ
DOYOT VBR TERS DAYANMA VOLTAJI MAKSİMİM ÇEKİLECEK AMPER
1N4001 50 VOLT 1 AMPER
1N4002 100 VOLT 1 AMPER
1N4003 200 VOLT 1 AMPER
1N4004 400 VOLT 1 AMPER
1N4005 600 VOLT 1 AMPER
1N4006 800 VOLT 1 AMPER
1N4007 1000VOLT 1 AMPER
dir. Osman hocam düzeltme için teşekkürler sondaki sembollar aynı zamanda diyotun kalınlaşmas sonuçunda amperin dayanaca bileceği amperi de simgeliyor ben yıllardır böyle biliyorum.
-
amper meselesi bildiğinz gibi ohm yasasından faydalanarak bulununabilir. şöyleki
I= curret (akım)
R= resistance (direç)
1N4003 ü ele alalım dayanma amperini bulalım.?
v/I 1N4003 200V Olduğuna göre amper 1 oluyor 200/1=200R oluyor
v/r volt 200 R200 oluyor 200/200=1Amper sonuç bu yasaya göre 1 amper çıkıyor.ama karşılaştığım sorunlar bu formülasyonda muallakta kalıyor ben yapılan işe sonuça bakıyorum. yazı ve söylemlerimi halk diliyle tekniğe ve formülasyona girmeden anlatmaya çalışıyorum. formüle sadık kaldığımızda çıkan sonuç malüm.
-
Tezcan Bey merhaba,
Mantıklı geldi bana ancak diğer mesajlarda yazıldığı gibi güç kaybına sebep olması kötü olur.Bunu engellemek mümkün olur mu?
-
Tezcan Bey merhaba,
Mantıklı geldi bana ancak diğer mesajlarda yazıldığı gibi güç kaybına sebep olması kötü olur.Bunu engellemek mümkün olur mu?
Germanyum diyotlar hem RF iletimi hem de gerilim düşümü açısından daha isabetli bir tercih olabilir.
-
Elbetteki her yarıiletkende olduğu gibi diyotlardada bir kayıp illaki sözkonusu olacaktır. Osman beyin söylediği gibi 1,2-1,5v arası bır kayıp normal silisyum diyotlarda bu kayıp sözkonusu olacaktır. Eğerki power supply voltajınızı 15V olarak ayarlayabilirseniz silisyum diyotlarla güç kaybı olmadan kullanma şansınız olur. Bu durumda besleme geriliminiz 13,5 - 13,8 arası olacaktırki buda cihazların en sevdiği besleme :)
Diğer bir yöntem ise maliyeti 2TL den fazla olacaktır. Ancak Germanyum diyot kullanılırsa diyotlardaki kayıp 0.6V gibi bir değere düşecektir.
Ancak öncelikli yöntem giriş voltajını yükseltmek olmalıdır. Silisyum diyotlar üzerinden kayıp olan voltaj daha fazla olsa da daha kararlı diyotlardır.
Zaten bu köprü uygulaması elbetteki cihazlardaki sigorta ve koruma diyotlarının görevini yerine getirmiyor. Farklı bir amacı var aslında. Ters bağlanması durumunda da cihazın çalışmasını sağlaması ve cihaz içindeki diyot, kondansatör yada sigortaların yanması ile cihazın içini açmak yada servise göndermek gibi sıkıntılardan kurtulmayı sağlaması.
-
Sayın TB2BBK,
Arkadaşım diyotlara ohm kanunu uygulanmaz.
Yazdığınız şeyler, konuyu az bilen yada hiç bilmeyen arkadaşlarımızın kafasını karıştımaktadır.
Bence bu konu altına yazdığınız tüm mesajlarınızı silin.
Atila
-
köprü diot yapmak da bir çözüm dür , ancak oluşan gerilim düşümünü karşılamak için kaynak gerilimini yükseltmek gerekecektir, gerilimi yükseltmek bazen mümkün olmayabilir(smps çıkış sınırları) ancak ters polaritede bir 1N5400 diot bağlayıp beslemeyi uygun amperde sigortadan geçirme yöntemi daha çok kullanılmaktadır.ters bağlama durumunda diot üzerinden geçmeye başlayan akım sigortayı attırır, böylece cihazımız korunmuş olacaktır. böyle durumları ters bağlanmış birçok oto teybinde görmüştüm. inatla sigorta değiştirip devam ederseniz teyp içerisindeki bakır yolları erir ve kopar böylece tam koruma olur. 73
-
Diyot konusunu ohm kanunu uygulayarak değil de dayanabileceği akım olarak bakabiliriz, zaten öyledir. Adı geçen voltajlar da dayanabildiği ters gerilim değerleridir. Yani voltaj ters uygulandığında. Bu ters gerilim değerinin yüksek tutulması diyotların daha çok doğrultma devrelerinde çalıştığı içindir.
Doğru yönde çalışan diyotların üzerinde düşen gerilim (silisyum için) akıma bağlı olarak 0,65V~1,5V degerlerde olur.
En üstte verilen köprü devresinin diğer bir sakıncası da şudur (yazmayı unutmuşum),
Araç üzerinde çalışan cihazlarda (radyo teyp telsiz vs) cihaz kasasının (gövdenin) bazen kapasitelerle, bazen direk - gerilime direk irtibatlı olma durumu vardır. Diğer taraftan kaporta da - gerilime bağlıdır. Kapasite ile - ye bağlı olsa bile uzattığınız anten kablosunun dış örgüsü (bu örgü cihazın kasasına bağlı) kaporta ile direk irtibatlandırıldığı için sol altta kalan diyot kısa devre durumu alır.
Bu durumda araya köprü diyot bağladığınızda köprü tam istenen şekilde çalışmayacaktır. Ayrı bir tehlike de, hata ile ters gerilim girerseniz sol alttaki kısa devre sebebi ile sol üstteki diyot da patlayacaktır.
(http://s4.postimage.org/qvbthmbli/diode1_gif.png) (http://www.postimage.org/)
Bu sebeple araçta kullanılan cihazlarda hızlı atan bir sigorta (L, S serileri) ve ters hızlı diyot daha sağlıklıdır.
-
(http://www.spinabifidaturkey.com/images/+-devre.bmp)
Diyotlar besleme gerilimine seri girmediği için güç kaybı olmaz.
-
teşekürler. sonunda diyot'u da anlamış oldum.
-
Sayın TB2BBK,
Arkadaşım diyotlara ohm kanunu uygulanmaz.
Yazdığınız şeyler, konuyu az bilen yada hiç bilmeyen arkadaşlarımızın kafasını karıştımaktadır.
Bence bu konu altına yazdığınız tüm mesajlarınızı silin.
Atila
atila arkadaşım doğrusu ne beni de aydınlatırsanız öğrenmiş olur yanlışımı düzeltirim. ben bu sitede yazı yazan bir kişi olarak mesajlarımı düzeltmeden olduğu gibi bırakıyorum. çünki; yanlışı görebilmek için eski veriye bakmak gerek eğer ben silersem yanlışımı göremem onun için yazdığım mesajları genellikle silmemem ve değiştirmeme taraftarlığımı koruyorum.
Kullanıcıların aradığı sayfalar:
1n4007 google 1n4007 diyot