Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu

TELSİZ FORUM İLK ADIM => YARDIMCI OLUR MUSUNUZ? => Konuyu başlatan: TA2WE - 01 Temmuz 2011, 22:57:54

Başlık: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2WE - 01 Temmuz 2011, 22:57:54
Selam dostlar.

Bu gün bir iki arkadaşım ile telsizcilik hobisi hakkında konuşurken antenlerin çok güzel yıldırım çekeceğini, başımı derde sokmamam gerektiğini, paratonel de yanına bir yere yapmam gerektiğini belirttiler.

Şimdi durum, bilgi olmadan fikir sahibi olunmasımı? Yoksa fikirlerinde haklılık payı varmı?

Sizler kadar anten ve atmosferik RF deneyimim olmadığından hemen bilgi edinmek istedim.

Saygılar.
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2WE - 01 Temmuz 2011, 23:07:38
http://www.radyoamatorleri.com/yildirim-korunmasi-t857.0.html (http://www.radyoamatorleri.com/yildirim-korunmasi-t857.0.html)

Bir cevap buldum ustalardan birisinden. Sizlerde başınıza gelmiş örnekler ve tavsiyeleriniz varsa dinlemeye hazırım.

Saygılar.
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TB3BAK - 03 Temmuz 2011, 21:26:51
Bende belge beklemekte olan yarı amatörüm.Ama bu işe başlamadan önce 1-2 ay cb kullandım.5/8lik 7-8 metre civarında bir anteni çatıya taktım.o hemen hemen 2 ay çatıda takılı durdu.Bu işi kışın yaptım.Baya şimşekli,fırtınalı günler gördü anten.Ancak bir sorun olmadı.Evin yakınında Camii olduğundan pek korkmadım.Sonuçta paratoner etraftaki yıldırımı kendine çekiyor.Ama kullanmadığım zaman tedbir açısından anten ucunu cihazdan çıkarıp boş bir kavanozun içine bıraktım.
73
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2WE - 03 Temmuz 2011, 22:50:06
Bizim ev bölgedeki en yüksek :) ama 305 metrede baz istasyonu paratoneri ile bana bakıyor... Umarım emer, evin toprak hattı nötr'de keza.
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2AEC - 03 Temmuz 2011, 22:59:28
Paratonerler olmazsa olmaz ekipmanlar ancak, yakında bulunan paratonere düşen yıldırımdan çevresindeki yerleşimlerdeki elektronik sistemlerde etkileniyor. Bu bağlamda böyle havalarda cihazları kapatmak, antenleri cihazlarımızdan ayırmak en doğrusudur. Direk topraklama ya da apartman sıhhı tesisatına topraklama yapmak ise tehlikeli ve önerilmeyen bir yöntemdir. Antenlerimizi mümkünse güvenlik açısından hava boşluklu sistem ile  topraklama yapmak daha iyi olacaktır... http://tb2mtk.files.wordpress.com/2009/04/tpr.jpg?w=710&h=418 (http://tb2mtk.files.wordpress.com/2009/04/tpr.jpg?w=710&h=418)

Bir akrabam yıllar önce çatısında bulunan 5/8 antene düşen yıldırım nedeniyle bir hayli sıkıntı yaşamıştı. Yan tarafında Camii vardı, hemde çok yakın. Camideki paratoner yerine, telsiz antenine düşmüştü. Bakımsız kalan yada eskiden kalıp değiştirilmeyen tek kullanımlık paratonerler olabiliyor. Muhtemelen o camideki paratonerde çalışmıyordu..
Sözün özü bu konu bizler için en tedirgin edici konu olsa gerek diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2WE - 03 Temmuz 2011, 23:00:57
En azından Antenin çektiği Yıldırım hikayesi sadece mit... :) Değilmi?
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2AEC - 03 Temmuz 2011, 23:03:08
Hikayeden kastınızı anlayamadım. Ciddi mevzularda geyik yapmak pek adetim değildir. Yaşanan bir olayı aktardım sadece..
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2WE - 03 Temmuz 2011, 23:09:07
Yok, sizin alattığınıza "Hikaye" demedim... İlk mesajımda bana anlatılan Telsiz anteninin Yıldırımı Çekeceği anlatısına Dedim. Genel kanı olmadığına seviniyorum sadece.

Saygılar.

Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2AEC - 03 Temmuz 2011, 23:17:24
Basit tabirle "Topraktan vertikal her iletken malzeme potansiyel yıldırım riski taşır" buradan yola çıkarsak çekmekten ziyade, risk taşıyan ekipman diyebiliriz... Ancak güvenlik amacıyla gerekli olan topraklamayı direk verdiğinizde bu risk daha da artıyor. Konunun paradox hale geldiği noktada burası zaten.. Topraklamayı yukarıdaki linktekine benzer bir düzenekle yaparsak en azından riski minimuma indirmiş oluruz...

73
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2WE - 03 Temmuz 2011, 23:24:04
Teşekkürler... Çekmediğinı düşünmek daha rahatlatıcı. Hayalimdeki anten sistemi biraz fazla metal içeriyor keza.

Topraklama önemli ancak genel kanı üzere antenlerin sökülmesi daha uygun bir çözüm.

Saygılar, selamlar.
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TB3BAK - 04 Temmuz 2011, 10:37:19
Cevaplar için teşekkürler.
73
Başlık: Ynt: YILDIRIM DÜŞMESİ VE ANTENLERİMİZ
Gönderen: TA2KB - 04 Temmuz 2011, 16:01:55
Anten kablolari icin bu sebeple tasarlanmis yildirim koruyucular vardir. Basit olarak sigorta gibi calisir , 3ncu uctan (ki bu uc ve yildirim koruyucu bina icine alinmaz) topraklama yapilir. Bu topraklama bina topraklamasi haricinde cakilan farkli bir topraklama cubuguna bagli olmalidir. Bu sayede yildirim en kisa yoldan topraga gececektir. Ancak bu bina icindeki elektrik kullanan cihazlarin yuzde 100 korundugu manasina da  gelmez.

illa iyi topraklama olan uclar yildirimlari ceker diye bir kavramda temel olarak yoktur. Yildirim kati olarak bu konuda tutarsizdir. Sayet tutarli olsaydi paratonerler ile yildirim olayini kati olarak cozebilirdik. Ancak saglikli calisir bir paratoner dururken daha asagi bir seviyede yer alan agacada yildirim dusebilmektedir.

Paratonerlerde kendi iclerinde yapim sekli ve imal  elemente gore degisirler . Pasif ve aktif olarak temelde ikiye ayrilirlar ancak pekçok alt tipleri mevcuttur. Ancak hangi tip olursa olsun cevredeki yildirimlari uzerine topladiklari da yanlistir. Sonucta hakim yukseklikte olan mekan ve yapilar daha riskli olmalari nedeniyle paratonerle donatilirlar ve bu yuksek risk nedeniyle paratonerlere yildirim duser.