-
Standart bir mesafesi varmıdır? (VHF UHF HF)
-
Yücel Bey Selamlar,
Özhan abimiz cevap yazar ama ben genel bilgi olarak açıklamaya çalışayım.
Vertikal HF antenler için genelde 60cm-1000cm arası bir yükseklik tavsiye ediliyor. Bu kullanılan antene göre bazı ufak farklılıklar içerse de genelde bu civarda olmakta. Eğer markalı bir anten alır iseniz içinde ki prospektüste zaten bu yüksekliği yazmakta.
Yagi HF uygulamalarında durum biraz daha farklı . Ama temel yapı olarak kullanılan minumum dalga boyununun 1/4 yüksekliğinden fazla veya eşit olmalı denmekte.
Eğer HF istasyon için DX istasyon yapılmak istenir ise anten manuel kitaplarında çok değişik yükseklikler var . Önek yerden 35 m yüksek olmalı. Yani Amerika da adam tarlasının ortasına devasa kuleyi bu sebeple dikmekte.
UHF ve VHF frekansları içinde zaten çok değişik olmak zorunda . Yanlız kullanılan anten tipine göre, bina yüksekliğine göre , Etrafta bulunan metal yoğunluğuna göre fark etmekte.
Ama en geneli mevcut metallerden üstte olursa iyi olur . Çatıdan 3-4 metre olması fayda sağlar .
Yanlız biraz fayda sağlar sözü tamamen izafi çünkü anten paterni ve görüşülmek istenen bölge bu yükseklik için ana etken olmakta.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Eğer soru olursa memnuniyetle cevaplandırırım .
Selamlar ve sevgiler
Emin
TA2FE
-
Beninde bildiğim vertikal olarak kullanılan amaCB de ama VHF-UHF de anten boyu nekadar büyük olursa o kadar iyi dinleme ve gönderme yaptığı gibi yerden ne kadar yüksekte olursada o kadar güzel çalışır diye biliyorum ama HF antenine göre baya değişik.73's
-
Merhaba,
Yanılmıyorsam yerden max 18mt , çatıdan da 6mt'yi geçemez diye biliyorum ama,
bununla ilgili yönerge yada tüzüğü araştırıp net olarak bir amatör arkadaşımız araştırırsa bende emin olurum,sizlerde bilgilenirsiniz diye düşünüyorum.
Hepinize şimdiden saygılarımı sunuyorum..
ta2cj de Şafak TAŞKIN
-
Arkadaşlar Selamlar,
Öncelikle yükseklik ile gelen mesajdan başlayayım .
Yükseklik evet iyidir ;
Yanlız tek başına bir parametre değildir. Özellikle VHF -UHF anten karakteristikleri , Anten gönderme paterni ve kullanılacak maksada göre bu değişkendir.
Örnek vermek gerekir ise bir EME (earth moon earth ) çalışması için yerden yüksek olmayan çoklu yagi sistemleri kullanılır. Fakat röle uygulamalrında yüksek kazançlı ,gönderme paterni seçilmiş antenler tercih edilir.
Dolayısı ile her zaman yüksek iyi olacak diye söylemek kesin değildir.
HF uygulamaları ki CB bandı HF frekansları içine girer sizin anteni çok yukarı kaldırmanız ile direk ilgili değildir. Daha doğrusu bu tanı vertikal antenler için konabilir.
Yönlü antenlerde durum biraz daha farklı. Burada en yakın düzlemden uzak olması gerekli minumum mesafe vardır.
Bu mesafe antendeki en düşük dalga boyunun 1/4 olarak anılır.
Yüksekte sınır varmı ? Yok hatta çeşitli dergilere dikkat ederseniz anten kulelerine antenden daha fazla para harcadıklarını görürsünüz. Genelde bunu DX istasyonlar için görebilmek mümkündür.
Zaten yönlü anten kitaplarında eğer DX istasyon olmak istiyorsanız dünya eğiminin belli bir bölümünde yüksek olmanız lazım demektedirler.
Şafak bey anten yüksekliği için verdiğiniz birimi nerede gördünüz ?. Eğer siz araştırıp bize de bilgi verirseniz memnun oluruz.
Selamlar ve Sevgiler
Emin
TA2FE
-
Emin bey merhabalar,
Çok uzun yıllar önce şu anda Ankara'da amatör derneklerden birinin başkanı olan bir ağabeyimiz, biz çocukken 3222'nin soğuk hakimiyeti altında etrafına bizleri toplayıp sabah akşam anlattıklarından kafama kazınan bir bilgi olduğunu anımsadım. Ama siz nerede gördünüz deyince kafama takıldı ve Google'da kısa bir araştırma ile doğru olduğunu da gördüm.
Aşağıdaki linkteki gibi hepimizin bu belgeyi alırken cevapladığımız sınav sorularında da bunu görebiliriz ;
1-) http://ta3bq.tr.gg/4_-KANUN-ve-Y-Oe-NETMEL%26%23304%3BK.htm (http://ta3bq.tr.gg/4_-KANUN-ve-Y-Oe-NETMEL%26%23304%3BK.htm) (20.soruda açıklıyor)
Çatıdan yüksekliği de 6m'yi geçemez meselesi de aklımda kalanlardan ama düşünün ki benim evim 7.katta ve çatının da doğal olarak en az yerden yüksekliği 18-20mt olur ki çatıya anteni kuramayacağız anlamına geliyor gibi bir durum sözkonusu diye yorumluyorum,belki de hatalı yorumumdan öte bir şey değildir,nihai açıklamalar için sizin ve diğer arkadaşların fikirleri de çok önemli tabii ki.
Tabii ki bu kısıtlamaya ülkemizde ne kadar uyulur yada uyulmaz göreceli bir mesele...
Sağlıcakla kalın..
ta2cj Şafak..
-
Sevgili Amatörler,
TGM zamanında çıkmış olan Amatör Telsizcilik Yönetmeliklerinde anten yüksekliği kısıtlamaları vardı, (yerden 18 m, çatıdan 6 m gibi), bir sonraki yönetmelikte ise anten besleme noktasının bu yükseklik belirlenmesinde dikkate alınacağı belirtiliyordu, son yönetmeliklerde bu konuda bir kısıtlama olmadığını görüyoruz.
Ancak, iyi bir amatör telsizci, özellikle havaalanı yakınlarında anten kulesinin hava koridoru üzerinde uçuş konisi içinde kalmayacak şekilde düzenlemeli ve uçuş güvenliğini bozmayacak şekilde gerekirse gücünü sınırlamalıdır.
Unutmamalıyız ki, gerçek amatör "en düşük güç kullanarak en uzak mesafe ile görüşebilme" becerisini gösterebilmelidir.
Aslında bu konu başlığında aynı kule/direk üzerinde yer alan antenlerın yatay ve düşeydeki minimum mesafenin ne olması gerektiği tartışılırken konu kule yüksekliğine dönüştü. Antenlerin ayrımında dikkat edilmesi gereken mesafeler için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz;
http://www.ifwtech.co.uk/g3sek/stacking/stacking2.htm#3 (http://www.ifwtech.co.uk/g3sek/stacking/stacking2.htm#3).
http://www.tonercable.com/assets/files/TechnicalReference/antenna.pdf (http://www.tonercable.com/assets/files/TechnicalReference/antenna.pdf)
http://www.repeater-builder.com/antenna/pdf/antenna-mounting-guidelines.pdf (http://www.repeater-builder.com/antenna/pdf/antenna-mounting-guidelines.pdf)
http://www.repeater-builder.com/antenna/separation.html (http://www.repeater-builder.com/antenna/separation.html)
A.Tahir DENGİZ, TA2T
Ankara
-
Şafak Bey Selamlar,
Evet ilginize teşekkür ederim . Tahir beyin dediği gibi askeri alan ve hava alanı civarı ve yaklaşma paterniğ içindeki yerler ile uygulama eskiden beri var . Bende diğer yerler için böyle bir kısıtlamanın olmadığını biliyordum . Hatta anten sertifikası ile ilgili İzmir de bir kaç arkadaşa bu yükseklik yetmez daha yükseltin diye uyarıda dahi bulunduklarını hatırlıyorum.
Tahir beyin verdiği link gayet güzel bende bir kısmı kitapta var ama aktarmam biraz zor olacaktı.
Tahir beye tekrar teşekkürler. Ben de inceleyeceğim .
Selamlar ve sevgiler
Emin
TA2FE
-
Sevgili Tahir ağabey, değerli açıklamalarınızdan dolayı size çok teşekkür ediyorum.
Taze açıklama tarafımca brain update edilmiştir.
ta2cj
Şafak TAŞKIN
Kullanıcıların aradığı sayfalar: